Sydney is 19 jaar oud en zit in haar derde jaar van de opleiding tot pedagogisch medewerker. Ze volgt de BOL-variant en werkt op een kinderdagverblijf voor
kinderen van 0 tot 3 jaar.
Wanneer ervaart Sydney werkdruk?
Sydney ervaart werkdruk vooral tijdens eet- en drinkmomenten. Er moet dan van alles gebeuren:
🍴 De tafel voorbereiden: Rekening houden met allergieën en individuele voedingsbehoeften.
🥪 Wie eet wat?
😴 Wie gaat er aan tafel en wie gaat naar bed?
Als alles geregeld is en iedereen aan tafel zit, kan Sydney rustig bij de kinderen zitten. Ze merkt dat op haar stage de taken goed verdeeld zijn. Na het eten blijft meestal één medewerker bij de kinderen, bijvoorbeeld om een liedje te zingen, terwijl de ander opruimt.
Sydney ziet ook werkdruk bij haar collega's. Bijvoorbeeld wanneer collega's een huilende baby troosten en er tegelijkertijd een nieuwe baby binnenkomt, waarbij ouders een overdracht willen. "Dan kom je wel handen tekort."
Werkplezier
Werkgeluk vindt Sydney in momenten van knuffelen en aandacht geven aan de kinderen. "Hier word ik echt blij van." Per dag verschilt het of er tijd is voor deze
momenten. Ze geniet vooral van 1-op-1 aandacht tijdens het flesjes geven en andere activiteiten. De kinderen doen dan ook echt mee.
Door haar collega's voelt Sydney zich gewaardeerd. "Ze zien me echt staan, dat is fijn." Even vragen hoe haar weekend was, zorgt voor een gevoel van verbinding met het team. Door leuke en minder leuke taken af te wisselen, zorgt ze ervoor dat het werk leuk blijft.
Inzichten van Sydney
👉 Houd vast aan het dagritme: "Dit is fijn omdat je minder hoeft na te denken wanneer je wat moet doen."
👉 Verdeel taken goed: Zorg ervoor dat iedereen weet wat zijn/haar verantwoordelijkheden zijn, zodat er een goede samenwerking is.
👉 Neem tijd voor ontspanning: Na een dag met veel is
het belangrijk even te ontspannen om de dag goed af te sluiten.
Het was een prettig gesprek met Sydney. Terwijl ze aan de start van haar carrière staat wist zij mooie inzichten met ons te delen. Wil je ook graag meepraten over dit onderwerp? Mail ons dan op info@pedagogischinbalans.nl