In gesprek met Anouk

Gepubliceerd op 18 oktober 2024 om 10:01

Vandaag delen we de inzichten uit een inspirerend interview met Anouk, een toegewijde pedagogisch medewerker die al ruim een jaar werkt
op een grote BSO. Anouk werkt vijf dagen per week met kinderen van 4 tot 12 jaar en biedt daarnaast drie ochtenden per week persoonlijke begeleiding aan
een jongen op school. Deze extra taken zorgen momenteel voor werkdruk, maar ze heeft waardevolle inzichten en tips om hiermee om te gaan.

Werkdruk en Oplossingen
Anouk ervaart zelf geen werkdruk tijdens haar werk op de BSO, maar ziet dat collega's wel werkdruk ervaren. De werkdruk ontstaat vaak door administratieve taken zoals observaties, checklists die zij in moeten vullen en door het maatwerk dat nodig is voor kinderen met een rugzakje. Anouk gelooft echter dat je met een goede planning, afstemming en door hulp te vragen aan collega's, invloed kunt uitoefenen op de mate van werkdruk.

Tips van Anouk

1. Grenzen Stellen: "Onderzoek hoe je goed je eigen grenzen aan kunt geven, en doe dit ook." Het is essentieel om je grenzen te bewaken en aan te geven wanneer iets te veel wordt. Dit helpt niet alleen jezelf, maar ook je collega's en de kinderen.

2. Proactief Zijn: "Het is soms makkelijker om even te klagen dan zelf in actie te komen en om hulp te vragen." Anouk benadrukt het belang van proactiviteit. Het management staat open voor gesprekken en hulp, maar je moet zelf aangeven waar je tegenaan loopt.

3. Werkgeluk: "Werkgeluk is het allerbelangrijkste. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je voor werkgeluk." Anouk haalt plezier uit haar werk door te doen wat ze leuk vindt en deze positiviteit over te dragen aan de kinderen. Dit vermindert stress en zorgt voor een prettige werksfeer.

4. Plannen en Afstemmen: "Als ik merk dat de werkdruk hoog wordt, weet ik dat ik beter moet plannen en afstemmen met mijn collega's." Effectief plannen en communiceren met collega's is cruciaal om werkdruk te verminderen.

5. Rust en Veerkracht: "Als ik niet rustig ben, dan zijn de kinderen ook niet rustig. Als ik een rustige groep wil, moet ik eerst de rust in mezelf zoeken." Anouk benadrukt het belang van innerlijke rust en veerkracht. Door zelf rustig te blijven, creëert ze een kalme omgeving voor de kinderen.

6. De verbinding in het team ‘’Als de sfeer onderling niet goed zit ga je niet met plezier naar je werk.’’ Regelmatig overleggen en afspraken maken is nodig zodat iedereen wordt gehoord en serieus word genomen.

Vanuit haar manager wordt ook aandacht besteedt aan werkplezier, zij organiseert regelmatig ontwikkel gesprekken. Naar aanleiding van die gesprekken kan ze iedereen in ieders kracht zetten. Want iedereen is ergens goed in of vind iets erg leuk om te doen. Dit draagt ook weer bij aan werkgeluk onder de medewerkers.


Voorbeeld:
"Ik vind het bijvoorbeeld leuk om voorlichting te geven over beleid ed. Dit mag ik dus ook doen tijdens de cluster overleggen. Ik kan mij hierdoor verder
ontwikkelen, het werk van de manager word verlicht en de medewerkers krijgen uitgebreide voorlichting over belangrijke onderwerpen."
Een win win win situatie is gecreëerd.


Inspirerende Quotes van Anouk
• "Door goed te plannen en af te stemmen, kun je zelf invloed hebben op de mate van werkdruk."
• "Werkgeluk is het allerbelangrijkste. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je voor werkgeluk."
• "Als ik niet rustig ben, dan zijn de kinderen ook niet rustig."


Conclusie
Anouk's aanpak en inzichten bieden waardevolle lessen voor iedereen in de kinderopvang. Door proactief te zijn, je grenzen aan te geven, goed te plannen
en voor jezelf te zorgen, kun je werkdruk verminderen en werkplezier vergroten.
Laten we haar inspirerende woorden ter harte nemen en streven naar een gezonde balans tussen werk en welzijn

Als het verhaal van Anouk je heeft geïnspireerd, aarzel dan niet om ons dat te laten weten! We zijn ook erg benieuwd naar jouw tips om werkgeluk te vergroten binnen de kinderopvang. 

Bij Pedagogisch in Balans richten we ons op het versterken van je vaardigheden door middel van persoonlijke groei, vitaliteit en ontspanning. Onze coachtrajecten zijn ontworpen om je te ondersteunen in je ontwikkelingsproces.

Naast coachtrajecten bieden we ook Cadeau Boxen aan, waaronder journalboxen, vitaliteitsboxen en ontspanningsboxen. Deze zijn ideaal voor jezelf of om cadeau te doen als blijk van waardering.

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen om in balans te komen? Kijk dan gerust verder op onze website voor meer informatie en ontdek hoe je kunt investeren in jezelf. Aarzel niet om contact met ons op te nemen – we staan klaar om je te begeleiden op je pad naar meer werkgeluk en balans.